Je hebt het vast vaker gelezen dat slaap zo belangrijk is. We slapen in ons leven gemiddeld 1/3 van onze tijd. Je doorstaat verschillende fases tijdens je slaap. De eerste fase is sluimeren. In deze fase bereidt je lichaam zich voor om in slaap te vallen. Je lichaam ontspant, hartslag daalt en lichaamstemperatuur neemt af. Dan val je in slaap en ga je door naar de 2e fase, lichte slaap. Hierin kun je nog wakker worden van geluiden. Eenmaal dieper ga je naar fase 3. Lichaam ontspant nog meer en hartslag daalt nog verder. Je wordt ook niet meer zomaar wakker van geluiden. In fase vier lig je nog dieper te slapen en wordt ook wel “herstelfase” of REM slaap genoemd. Ademhaling wordt dieper en langzamer, spieren zijn volledig ontspannen. En bouw je energie op voor de volgende dag.
Lichamelijk gebeuren er een hoop dingen in je slaap. Organen en spieren herstellen, alle opgedane indrukken worden verwerkt in je brein. Deze fase van je slaap is het allerbelangrijkste. Mocht je door omstandigheden abrupt wakker gemaakt worden, ben je vaak ook gedesoriënteerd.
Kan slaap je gewoontes beïnvloeden? “Ja” dat is zeker waar. Je kent vast wel een dag waarbij je te kort slaap hebt gehad en je stemming anders is dan andere dagen. Iet wat chagrijnig bijvoorbeeld. Je kunt weinig hebben en je bent wat korter af. Tevens beïnvloed het je eetgedrag. Door de aanmaak van het stresshormoon cortisol leidt dit vaak naar meer zin hebben in zoet en voor je het weet verdwijnt je hand weer te veel in de snoeppot. Je lichaam krijgt door te kort aan slaap ook niet de kans om voldoende testosteron aan te maken, iets wat wel nodig is voor je spiermassa.
Spiergroei heb je nodig om het strakke lichaam te krijgen waar je zo hard voor werkt in de gym. Het is niet voor niets dat bodybuilders belangen hebben in train, eat, sleep and repeat. Deze mensen zijn mega dedicated in hun vak. Ook voor “ons” die niet als bodybuilders willen leven, maar wel nuttige trainingen uitvoeren is slaap net zo belangrijk. Het geeft de nodige energie voor een goede training, zorgt voor balans in cortisol, je stemming is goed en verkleint tevens de kans op ziektes.
Om te voorkomen dat je slechter in slaap komt heb ik wat tips voor je:
-Drink niet te veel voor je gaat slapen, je moet er immers ook weer uit om te plassen
-Zet je mobieltje uit, geeft rust en je wordt niet gestoord
-Kijk niet meer op je telefoon,computer of Ipad voor je gaat slapen etc. Het blauwe licht zorgt ook voor activiteiten in de hersenen
-Vermijd koffie en eet niet te grote maaltijden
-Ga naar bed als je je slaperig voelt, blijf niet op, je raakt snel over die fase heen namelijk
-Sport of beweeg voldoende overdag, zodat je je lichaam “uitput”
-Zorg voor voldoende frisse lucht in je slaapkamer
Heb je moeite met slapen? Loop deze punten eens door.. wellicht zijn er een aantal die goed werken voor je.
Slaap lekker!