Wanneer men start met afvallen is hardlopen het eerste wat men doet. Het is gratis, makkelijk en overal kun je het uitvoeren. Opbouwende heen en hopen dat je binnen een aantal weken 5-6 km op een fijn tempo kunt doorlopen zonder lichamelijk klachten te krijgen. Super om in ieder geval te starten met bewegen, maar gaat het ook echt helpen om je doel te bereiken? Krijg deze vraag best vaak gesteld. “Ik jog 3 keer per week, maar er gebeurd niet zo heel veel”. Mijn eerste vraag is of het voedingspatroon ook aangepast is, want met alleen meer bewegen kom je er niet. Als dat het geval is probeer ik uit te leggen dat cardio een fijne tool is om extra energie te verbranden, maar niet dat stukje bodycompostion gaat geven waar je wellicht naar streeft.
Als je bijvoorbeeld gaat kijken naar atleten die marathons lopen of je kijkt naar Daphne Schippers, zie je eigenlijk al wat veel cardio met je lichaam kan doen. Marathonlopers zijn dun en hebben geen spiermassa (of heel weinig althans) Daphne die dagelijks in het krachthonk te vinden is heeft wel spiermassa, je ze heeft immers kracht nodig om goed aan te zetten bij de start van haar sprint.
Zij zal dus weinig langdurig cardio gebruiken, en anders puur om haar conditie op peil te houden. Hoe zie jij er liever uit? Die vraag kun je jezelf dan beter stellen.
Ander mooi voorbeeld is op welke apparaten de zwaarlijvigen in de gym hun beweging krijgen? Meestal cardio, fietsen, uren crosstrainen en daarna nog roeien. En waar zitten deze mensen een jaar later nog steeds? Precies, zelfde apparaten en er is weinig veranderd. Vaak gaat spiermassa omlaag en vetpercentage omhoog. Noem het ook wel Fat Ass Cardio Syndroom.
Teveel cardio kan ook zorgen voor (oxidatieve) stress in het lichaam. Oxidatieve stress is een stofwisselingstoestand waarbij er meer reactieve (tegenwerkende) zuurstofverbindingen vrij komen dan gebruikelijk. Dit wil zeggen dat bepaalde stoffen die in het lichaam komen, een reactie aangaan met zuurstof. Deze stoffen heten vrije radicalen. Deze vallen moleculen en genen aan en veranderen deze van structuur. Deze verandering komt niet ten goede van je lichaam. Er kunnen allerlei ziekten en klachten ontstaan. Dit kan ook resulteren in toename van het stresshormoon cortisol, welke vetopslag op je buik kan veroorzaken.
Mag je dan nooit geen cardio meer doen? Zeker wel. Het is namelijk een mooie tool om wat extra energie te verbranden. En doe het omdat je het leuk vindt. Maar zie het niet als dè oplossing om je doel te bereiken als het gaat om het shapen van je lichaam.
Wil jij je lichaam shapen? https://www.cindypersonaltraining.nl/#contact