Trainen vs Herstel
Je kent het wel.. je hebt eindelijk de drive om 2-3x per week te sporten, voeding gaat aardig en je ziet de kilo’s zakken. Maar is dat voldoende? Kun je een goed resultaat neerzetten door alleen te trainen en op voeding te letten? Is pijler herstel niet net zo belangrijk? YES it is.. sterker nog, herstel is de belangrijkste pijler in het gehele proces. Ik zal uitleggen waarom.
Je kunt je afvragen waarom je traint. Train je voor je plezier ( wat sowieso een hele belangrijke factor moet zijn in verband motivatie), train je gericht voor een doelstelling als beter presteren in je (top)sport zoals voetbal, zwemmen, handbal, turnen, hockey, vechtsport etc? Of train je omdat je lichamelijke aanpassingen wilt maken, denk aan afslanken of meer spiermassa? Daarnaast wil je ook presteren, je wilt de volgende training beter doen dan de training daarvoor. Je wilt progressieve overload creëren (de prikkel die je je spieren wilt geven om sterker te maken en ze te laten groeien) Dat is fase 1.
Fase 2 is je herstel. Door je lichaam ook de rust te gunnen om te herstellen van die prikkels kun je de volgende training beter aan. Stress is iets wat je lichaam lastig kan verwerken. Of dat mentale stress is of lichamelijk. Je hebt tijd nodig om die stress te verwerken. Dit kan betekenen dat je bijvoorbeeld een wandeling gaat maken, stukje gaat fietsen, zwemmen, iets wat geen zware druk op het lichaam uitoefent. Actief herstel kun je het ook wel noemen.
Als fase 1 en 2 niet op elkaar aansluit ga je never nooit een super compensatie (= winst boeken) maken. Dat is het moment dat je een training wilt gaan doen.
Wat ga je merken van stress?
-Verhoogd hongergevoel
-Drang naar meer koolhydraten/suikers
-Verlaagd energieverbruik
-Slechtere koolhydraat tolerantie en slechtere nutriënten verdeling
-Tot 2x verminderde krachtontwikkeling
-Tot 2x trager herstel na training
-Verminderde spiergroei
-Verhoogde kans op blessures
Hoe kun je stress aanpakken?
Dit is iets wat wij Nederlanders erg lastig vinden. Dingen uit handen geven of toegeven dat je iets rustiger aan moet doen.
Probleemgerichte aanpak:
– Heb je ruzie met je partner of iemand die dicht bij je staat? Praat met elkaar.
– Ben je tegen een situatie aangelopen op het werk? Los het op, zeg soms “nee” als je op voorhand weet dat het een te grote opdracht voor je is. En ja je moet sterk in je schoenen staan, maar praten over je problemen lost echt op. En geeft geen tot verminders stress.
Emotionele aanpak: – Het accepteren van verantwoordelijkheid
– Zoek sociale ondersteuning
-Denk aan positieve aspecten
Je zult snel merken bij het aanpakken van het probleem dat er meer druk van je schouders valt. Dat is het moment dat je overzicht krijgt en je beter kunt presteren. Niet alleen in werk, maar ook in sport. Cortisol is een stresshormoon welke we nodig hebben om wakker te worden, alert te zijn, te kunnen concentreren en voor sportprestaties. Bij teveel cortisol gaan verschillende hormonen in disbalans en werken deze niet meer samen. Hoe meer stress je hebt op lichaam en geest hoe langer je herstel zal zijn. Dat is natuurlijk het laatste wat je wilt.
Zet jezelf meer op nummer 1, je zult zien dat het resultaat dan niet uit blijft 🙂
Hopelijk stappen we snel uit de stressvolle situatie waar we begin 2020 mee werden geconfronteerd. Iedereen gaat er anders mee om, ondernemers die zwaar zijn getroffen kunnen hopelijk snel meer adem halen en zoetjes aan weer geld verdienen zodat de kachel kan blijven branden en er brood op de plank ligt.
Steun deze mensen! Zij hebben het hard nodig.
Ook die stress kan voor gevaarlijke gezondheidsklachten zorgen, wellicht zelfs gevaarlijker dan het hele virus zelf..
Help en zorg voor elkaar en stay healthy.
Blijf bewegen, eet gezond en zorg voor voldoende buitenlucht.
Zoek je ontspanning geregeld op door bijvoorbeeld een boek te lezen, dutten op de bank, in bad, mediteren en zodra het weer kan ergens koffie drinken, massage, sauna, in ieder geval waar jij happy van wordt.
En mocht je het kunnen permitteren om er even tussen uit te gaan? Relax, gooi de stress van je lijf en bedenk wat je anders kunt doen om stress die je ook zonder Corona crisis hebt aan te pakken.
Liefs Cindy