Motivatie is een punt wat voor velen soms weg valt als de structuur ook weg valt. We zitten as we speak wederom in een Lockdown en weten niet tot wanneer deze wordt opgeheven. Komt er een verlenging? Mogen we vanaf 19 januari weer de gym in en winkelen? Alles is zo onzeker, maar dit betekent niet dat je in een negatieve spiraal hoeft te gaan zitten.
Wat is motivatie eigenlijk? Als je gaat zoeken op google kom je het volgende tegen:
“Motivatie is datgene wat een individu tot bepaald gedrag drijft. Motivatie heeft invloed op de initiatie, richting, intensiteit en volharding van het menselijk gedrag. Motivatie ontstaat uit een samenspel tussen de biologische en cultuurafhankelijke eigenschappen van een individu en de omgeving van dat individu.”
Je kunt er voor jezelf dus uithalen waar jouw motivatie vandaan komt om iets te doen of wat je wilt nastreven. En daarnaast komt het vanuit jezelf of door iemand anders? Een voorbeeld kan zijn; Je krijgt van mij 100 euro als je 200 meter sprint in X aantal seconden. Dat is tevens een uitdaging, maar die 100 euro is vaak je motivatie. Het komt niet vanuit jezelf, dit wordt extrinsieke motivatie genoemd. En zolang het geld blijft lonken en het jouw aandacht heeft zul je waarschijnlijk keer op keer blijven sprinten. Is dat geld er niet en je vindt sprinten niet leuk dan zal er ook geen motivatie meer zijn om door te gaan.
Ander voorbeeld; Je weet dat je lichaamsgewicht te zwaar is, je naaste omgeving maakt zich zorgen en probeert je er zo nu en dan op te wijzen dat er gevaren op de loer liggen gezien je ongezonde leefstijl. Jij bent daar helemaal niet zo mee bezig. Je weet het wel, maar doet je niet zo veel mee. Toch besluit je op de welbekende maandag de teugels aan te trekken en je gaat op dieet. Je beweegt meer en je valt ook wat af. Na 4-5 weken heb je er genoeg van. Je stopt ermee.. De vraag is waarom? Want je ging zo goed. Jouw antwoord zal hoogstwaarschijnlijk zijn; “Ik vind het niet leuk wat ik doe en ik ben begonnen om van het gezeur af te zijn”. Ook dit valt onder extrinsieke motivatie, om van het gezeur af te zijn ben je begonnen, maar jijzelf bent totaal niet gemotiveerd en zul je sneller opgeven. Wat heel normaal is, je wilt namelijk iets doen wat je leuk vindt en omdat JIJ het ook wilt.
Wat is dan intrinsieke motivatie? Deze motivatie vorm komt echt vanuit jezelf. Stel je wilt 200 meter sprinten en je wilt dit in X tijd neerzetten. Dan ga je trainen en elke week verbeter je beetje bij beetje je tijd. Je bent trots, je hebt er plezier in je boekt vooruitgang. En na 10 weken keihard trainen sprint je de tijd waar je je zinnen op had gezet. Mission accomplished!
Nog een voorbeeld: Je weet dat je lichaamsgewicht te zwaar is, je kijkt al maanden in de spiegel, je hijgt wanneer je de trap op loopt, bloedwaardes geven geen gezonde cijfers aan en al met al zit je niet lekker in je vel. Op de welbekende maandag gooi je het roer om. Je gaat sporten, minder en gezonder eten en jawel je valt af. Je wordt blij, je ziet resultaat en je zet door. 6 Maanden later koop je die mooie bikini en je loopt te stralen van geluk omdat je je fitter voelt, gezonder, energieker, blijer en mooier. Dit lukt alleen wanneer jij er echt klaar voor bent om die verandering in je leven te brengen. En tuurlijk gaat het met ups en downs, maar je zet wel door.
En toch kan soms exsintrieke motivatie juist wel goed zijn. Want wanneer een arts tegen jou zegt dat je juist wèl aan je gezondheid moet gaan werken omdat de kans zeer aannemelijk groot is dat je hartfalen krijgt, diabetes type 2 etc. is dat wel iets om over na te denken. Of wanneer een fysiotherapeut je vermeld dat krachttraining helpt om je “zwakke” knie te versterken en dit verbetering brengt in je pijnklachten ga je toch nadenken over wat belangrijker is. Beide verschillende motivaties zijn soms nodig om te zorgen dat jouw gezondheid verbetert.
Wat gebeurt er wanneer jouw structuur weg valt. Jouw structuur van 3-4 keer per week naar de gym die nu dicht is? Je krijgt een soort kortsluiting in je hoofd en weet even niet wat je moet doen. Motivatie zakt weg en voor je het weet zit je met een pak koek op schoot en voor je gevoel terug bij af.
Wat kun je doen om die motivatie vast te houden of weer op te zoeken als dit even weg valt?
1) Stel concrete en leuke doelen richting het einddoel
2) Maak subdoelen, zodat de stapjes kleiner worden
3) Hou structuur, hou vast aan de uren en dagen dat je anders ook zou trainen
4) Richt een ruimte in in je huis of garage waar je kunt trainen, zo ben je toch in een andere omgeving
5) Trek wanneer je smorgens gaat sporten je sportkleding direct aan, sport je in de middag of avond leg je kleding klaar
6) Bereid een deel van je maaltijden voor. Zo maak je het jezelf makkelijker en grijp je niet mis
7) Maak voor en na foto’s, zodat je je progressie goed kunt bijhouden
8) Wees niet te streng voor jezelf
9) Maak dagelijks een wandeling, extra beweging doet mentaal ook veel goeds
10) Zorg dat je plezier hebt in wat je doet
Heb jij toch behoefte aan hulp ? Wil jij 12 weken met mij aan de slag om je fitter te voelen, energieker, minder gewicht, trotser, sterker en meer zelfvertrouwen? Lees hier meer informatie over de mogelijkheden. Of mail naar [email protected] en ik neem zo snel mogelijk contact met je op.Blijf vooral positief. Het is geen schande om er even de balen in te hebben, maar kijk wel vooruit. Je bent niet alleen
en weet dat jij de macht hebt om er verandering in te brengen. Jij bent de bepalende factor voor jezelf en niemand anders.
Zet m op! Liefs Cindy