Less calories = more food.. HUH? Ik krijg vaak de vraag; “Cin, hoe zorg ik nou dat ik een verzadigd gevoel krijg van mijn maaltijden?” Je eet iets en kort daarna weer honger/trek. Dit herkent vast iedereen. Je wilt vet verbranden maar wilt geen honger ervaren. En als coach wil ik dat ook niet. De reden is dat je dat op langer termijn niet gaat volhouden en we zijn geen machines die we even aan en uit kunnen zetten. Maar je kunt het zeker voorkomen. Heel simpel gezegd je kunt je hongergevoel managen door je maag goed gevuld te houden. Maar hoe doe je dat zonder dat je teveel eet waardoor je weer aankomt?
Wanneer je voor een bepaalde periode minder calorieën gaat hanteren en toch een gevulde maag wilt is dit te managen door de calorie dichtheid van je voeding te verlagen Je zult meer volume (omvang van je maaltijd) op je bord moeten gaan leggen voor evenveel of zelfs minder calorieën.
Groenten is een mooi voorbeeld, leg op een bord veel groenten en je krijgt minder calorieën binnen dan bijvoorbeeld vetrijke producten als avocado, rauwe noten en zelfs vlees. Ook al zit je aan calorieën hetzelfde. 200 Calorieën olijfolie of 200 calorieën groenten in je maag is een wezelijk verschil. En door die groenten vul je niet alleen je maag, je voedt jezelf ook een stuk beter. Met als gevolg, minder honger, gevolg minder calorie inname over de gehele dag en zo kom je tot een negatief energiebalans en ga je vet verliezen. Het is dus die balans zoeken waardoor je jezelf niet te kort doet en toch op een fijne manier de negatieve energie balans opzoekt door slim te eten.
Andersom geldt hetzelfde. Wanneer men wilt aankomen (meestal in spiermassa) ga je naar een positief energiebalans. Om niet 10 maaltijden te hoeven eten kun je beter de caloriedichtheid verhogen. Kort gezegd: minder calorieën is meer voeding, meer calorieën is minder voeding. Klinkt raar eigenlijk toch?
Je gaat immers op zoek naar producten waar meer calorieën in zitten zodat je feitelijk ongeveer net zoveel eet aan porties als wanneer je in de negatieve energiebalans zit. Nu werkt het alleen niet mee als je een positieve energiebalans wilt hanteren dat je pizza’s, hamburgers, friet etc gaat eten. Dat bevorderd zeker niet je gezondheid, maar ook zeker niet je herstel, slaap en uiteindelijk je shape.
De dichtheid van voeding is daarom heel belangrijk wat ervoor kan zorgen dat jij sneller of juist niet sneller honger ervaart.
Paar tips om te zorgen dat je slim eet:
-Drink een half uur voor je gaat eten een glas water en een half uur na het eten een glas water
-Eet rustig en aan tafel (met gezin) zonder tv of telefoon in je handen
-Kauw je goed en veel, hoe kleiner jij je voeding maakt hoe beter de vertering en opname
-Stop af en toe even met eten, zodat je maag de tijd krijgt om een seintje door te geven naar je hersenen dat je voldoende hebt gegeten.
Wanneer je te snel eet voelt het vaak alsof je nog honger hebt. Je lichaam heeft nog geen kans gehad te communiceren met je brein.
Met als gevolg dat je meer eet dan nodig = positief energiebalans = aankomen in gewicht.
Denk dus goed na over wat je gaat eten om zo te voorkomen dat je heel de dag met een knorrende maag gaat rondlopen, met als gevolg je uiteindelijk toch een pak koek open trekt 😉
Liefs Cindy